Από τη Βραζιλία με αγάπη | Sunshine cooking!

Μπέλλα Παπαδοπούλου

Ως δημοσιογράφος, έχω εργαστεί σκληρά για να αυξήσω την προβολή και την ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Είμαι σίγουρη ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του παγκοσμίου περιβαλλοντικού προβλήματος είναι πολύ απλά η έλλειψη γνώσης σχετικά με αυτό.

Μπέλλα Παπαδοπούλου

Αυτό το διάστημα έχω ξεκινήσει ένα περιβαλλοντικό project που σχετίζεται με το «ηλιακό» μαγείρεμα. Αυτή τη στιγμή, σας γράφω από μια μικρή πόλη στη βορειοανατολική Βραζιλία που ονομάζεται Itacaré. Οι εντυπώσεις μου; Ενώ η περιοχή έχει αναπτυχθεί τουριστικά σε μεγάλο βαθμό, ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας εξακολουθεί να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σε φαβέλες.

Η Bahia –η περιοχή όπου βρίσκεται και το Itacaré- είναι ένα μέρος όπου ο ήλιος σπάνια κρύβεται πίσω από τα σύννεφα. Η εθελοντική οργάνωση «Ponho Forte» ανέλαβε την εξής δράση: Για να επωφεληθούν οι κάτοικοι από την ηλιοφάνεια, τοποθέτησαν επίπεδες στέγες σε όλα τα σπίτια, οι οποίες συσσωρεύουν την ηλιακή ακτινοβολία και συμβάλλουν στο «ηλιακό μαγείρεμα» των κατοίκων στις φαβέλες.

Ο δικός μου ρόλος; Μαζί με την οργάνωση διδάσκω στα παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών το γιατί είναι σημαντικό να προσέξουμε το περιβάλλον και μαζί δημιουργούμε διάφορα «ηλιακά» εργαλεία μαγειρικής!
Κάπου εδώ θα σας χαιρετήσω. Πάω να μαγειρέψω μαζί με τα παιδιά «Feijoada», ένα παραδοσιακό βραζιλιάνικο πιάτο που τρώγεται κάθε μέρα για μεσημεριανό γεύμα, αποτελείται κυρίως από φασόλια, και υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόταν πολύ χρόνο και πολύ ενέργεια για να μαγειρευτεί! Χάρη στο ηλιακό μαγείρεμα, εμείς χρειαζόμαστε μόνο μια ομπρέλα και λίγο αλουμινούχαρτο για να ετοιμάσουμε σε λίγες μόνο ώρες τα φασόλια μας, ενώ για να φτιάξουμε ένα φούρνο και να ψήσουμε ψωμί, αρκεί ένα ξύλινο κουτί και μερικοί καθρέφτες!