Tο πρόβλημα της τελειότητας

 

Αντώνης Καρατζής

Η επιθυμία του να είμαστε τέλειοι σε όλα περιορίζει πολλούς από εμάς και, όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται αυτό, αρκετούς μας καταδικάζει σε δυστυχία.

Αντώνης Καρατζής

Η αρχική σκέψη είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε την τελειότητα παντού, σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Στους βαθμούς του σχολείου, στην εξωτερική μας εμφάνιση, στην εργασία και στην προσωπική μας ζωή. Γενικότερα το να έχεις μια τέλεια ζωή είναι στόχος σχεδόν όλων των ανθρώπων.
Όπως μια ηλεκτρονική συσκευή μπορεί να λειτουργεί αποδοτικά για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, αφού μετά θα χρειάζεται επισκευές ή ανταλλακτικά, έτσι και ο άνθρωπος δεν έχει γεννηθεί τέλειος. Ξαφνικά η έκφραση «είμαι απλά ένας άνθρωπος» δείχνει να βγάζει νόημα. Πρέπει να υπενθυμίζουμε συνεχώς στον εαυτό μας ότι ο στόχος δεν είναι μια τέλεια ζωή και πρέπει να αγκαλιάσουμε τις ατελείς πτυχές αυτής. Από που όμως πηγάζει αυτή η τάση της τελειομανίας;

Όλα ξεκινούν από την αυτοεκτίμηση. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούμε την ιδέα της τελειότητας για να δείξουμε στον εαυτό μας πόσο αξιόλογοι και χρήσιμοι άνθρωποι είμαστε. Αν ήμασταν 100% ψυχικά υγιείς κι απόλυτα ευχαριστημένοι δεν θα είχαμε αυτή την ανάγκη. Επίσης, πάντα σκεφτόμαστε το λόγο των άλλων. Αναζητούμε την αναγνώριση επειδή νιώθουμε την ανασφάλεια πως όλα τα πράγματα που κάνουμε είναι λάθος. Όταν δεχόμαστε την κριτική απαθείς, παραγκωνίζουμε τη δική μας άποψη, η οποία έχει πραγματικά σημασία για εμάς κι αυτό οξύνει την ανασφάλεια που νιώθουμε, βασίζοντας τη ζωή μας στα «θέλω» και τις επιθυμίες των άλλων.

Ο Στηβ Τζομπς αναφέρει στο βιβλίο της βιογραφίας του (γραμμένο από το Ουόλτερ Ίσαακσον): «ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, οπότε μην το σπαταλάτε με τις ζωές των άλλων. Μην παγιδεύεστε από ένα δόγμα το οποίο τρέφεται από τα αποτελέσματα των απόψεων των άλλων. Μην αφήνετε το θόρυβο από τις γνώμες τους να πνίξει τη δική σας φωνή. Και το πιο σημαντικό, να έχετε το κουράγιο να ακολουθείτε την καρδιά και τη διαίσθησή σας, γιατί πάντα με κάποιον τρόπο ήδη γνωρίζουν τι πραγματικά επιθυμείτε. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα».

Η επιδίωξη της τελειότητας έρχεται με πολλές αρνητικές συνέπειες που μας αφήνουν πίσω στη ζωή. Όντας απασχολημένοι με ανούσια πράγματα προσπαθώντας να τα τελειοποιήσουμε, χάνουμε ευκαιρίες. Δεν υπάρχει ποτέ κατάλληλη ώρα και μέρος για να συμβεί ένα γεγονός που θα μας ωφελήσει. Εμείς το δημιουργούμε. Αν δεν καταπιαστούμε με κάτι, αν δεν αποτύχουμε προσπαθώντας, επειδή φοβόμαστε την αποτυχία, δεν θα πετύχουμε τίποτα. Ο συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι στο βιβλίο του «Kafka on the Shore» αναφέρει χαρακτηριστικά: «ένας από τους τρόπους που μπορεί να επιτευχθεί η τελειότητα είναι μέσα από τη συσσώρευση των ατελειών».

Φανταστείτε να μπορούσατε να αντικαταστήσετε την τελειομανία με ικανοποίηση. Τότε όλα τα ανούσια θέματα που σας απασχολούν θα τα αντιμετωπίζατε με χαλαρότητα και αισιοδοξία. Η αναφορά στην ικανοποίηση δεν έχει σχέση με την αδράνεια και την οκνηρία. Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε δραστήριοι, αλλά δε χρειάζεται να το κάνουμε με τρόπους ψυχαναγκαστικούς κι έχοντας εμμονές.

Στην αναδυόμενη θεωρία περί ενός σύμπαντος που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και τάσεις αλλοίωσης των πάντων, το να προσπαθούμε να είμαστε πάντα στην εντέλεια είναι κάτι που δεν είναι στη φύση μας. Η τάση της εντέλειας περιορίζει την ευτυχία μας, αφού η τελειότητα είναι απλά μια ψευδαίσθηση που μας κρατά σε ένα φαύλο κύκλο δυστυχίας. Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ λίγος για να προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανασφάλειες μας με λάθος τρόπους. Αντί να παγιδευτούμε στην αναζήτηση της τελειότητας, αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και να ζήσουμε τη ζωή που πραγματικά επιθυμούμε.

 

 

Αbout Antonis

Αντώνης Καρατζής

Ονομάζομαι Αντώνης Καρατζής. Γεννήθηκα το 1992 στον Πειραιά στην πόλη που κατάγομαι και μένω ακόμη. Λατρεύοντας τη θάλασσα τελείωσα το ναυτιλιακό τμήμα του πανεπιστημίου Πειραιώς και εκτός από την αρθρογραφία εργάζομαι και σε ένα ναυτιλιακό γραφείο. Θα έλεγα ότι είμαι συλλέκτης εμπειριών από ταξίδια καθώς έχω επισκεφτεί πολλές χώρες μέχρι στιγμής αντλώντας πολιτιστικές , πολιτικές και κοινωνικές γνώσεις. Στο περιοδικό θα αναρτώ άρθρα επιστημονικoύ χαρακτήρα. Είναι κάτι που μου αρέσει να κάνω στον ελεύθερο μου χρόνο ελπίζοντας και οι αναγνώστες της σελίδας να απολαμβάνουν στον ίδιο βαθμό το περιεχόμενο των άρθρων μου.

Αντώνης Καρατζής

Marianna says: «Ακολούθησε τον Αντώνη στο Facebook ή στο Instagram».

*Αν θέλεις να γίνεις κι εσύ συντάκτης του publiSHIT, σε περιμένω στην Αίθουσα Σύνταξης!