Ένα κυριακάτικο πρωινό με το Θησέα και την Αριάδνη στο νησί των Ταύρων

Μαρία-Άννα Τανάγια

Του το είχα τάξει. Και ξέρεις τι λένε, μην τάξεις σε άγιο και σε παιδί. Ήταν, άλλωστε, υποψιασμένος από πέρσι που για πρώτη φορά είχε δει τον «Ιάσωνα» και είχε μείνει εκστασιασμένος να παρακολουθεί τα όσα φοβερά και τρομερά συνέβαιναν επί σκηνής. Δεν είχα, λοιπόν, επιλογή. Έπρεπε κυριακάτικα να πάω στο «Κολοσσαίον» μαζί με το βαφτισιμιό μου.

Μαρία-Άννα Τανάγια

 

Κατά βάθος, το περίμενα περισσότερο απ’ το μικρό. Μία απ’ τις πιο επιτυχημένες παιδικές παραστάσεις της τελευταίας δεκαετίας ήρθε στη Θεσσαλονίκη μετά από δύο sold out σεζόν στο θέατρο Badminton, ένα βραβείο απ’ την Ακαδημία Θεατρικών Βραβείων ως η «Καλύτερη παραγωγή παιδικού θεάτρου» και 150.000 χαμόγελα από μικρούς και μεγάλους θεατές που το παρακολούθησαν.

Η επική περιπέτεια του Θησέα, λοιπόν, γίνεται ένα υπερθέαμα για όλη την οικογένεια, καθώς ο μυθικός ήρωας, μετά από άθλους που κόβουν την ανάσα, ταξιδεύει στην Κρήτη και, με τη βοήθεια των θεών και της όμορφης Αριάδνης, κατατροπώνει τον Μινώταυρο. Στην περιπέτεια συμμετέχει όλη η ελληνική μυθολογία – ήρωες, θνητοί, υπέροχα αλλά και φοβερά υπερφυσικά όντα και ασφαλώς οι Ολύμπιοι θεοί. Επί σκηνής παρελαύνουν παλάτια, θάλασσες, πλοία, λαβύρινθοι, γοργόνες, ταύροι, θεοί που αναδύονται από τα έγκατα της γης ή πέφτουν από τον ουρανό.

Αντιπαρέρχομαι το πόσο με τρομάζει ένα κατάμεστο θέατρο γεμάτο πιτσιρίκια που δεν έχουν υπομονή έως το «τρίτο κουδούνι» και περνάω στα ευχάριστα:

Μια ταλαντούχα ομάδα

 

Δεκαπέντε νέοι ηθοποιοί, χορευτές, τραγουδιστές και ακροβάτες απ’ τη Θεσσαλονίκη, μια ομάδα που ξεχειλίζει ταλέντο. Μια υπερπαραγωγή με πολλές διαδραστικές στιγμές που βάζει τα παιδιά στο κέντρο της δράσης και δίνει παλμό στην πλατεία (με τα πιτσιρίκια να βλέπουν τους ηθοποιούς να περνούν από δίπλα τους κι ενίοτε πάνω απ’ το κεφάλι τους).

Θέαμα και παιδευτικός χαρακτήρας

 

Ξέρεις τι είναι ακόμα σπουδαιότερο απ’ το εντυπωσιακό του υπερθεάματος; Το γεγονός ότι μια τόσο σπουδαία εμπειρία, μπορεί ν’ αποτελέσει και μια εξαιρετική αφορμή για ένα διαφορετικό «μάθημα».

Όπως διαβάζω στο δελτίο τύπου, άλλωστε, η παράσταση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική τεκμηρίωση: οι σκηνές της μάχης παραπέμπουν στο παγκράτιο, το αρχαίο άθλημα που εδραίωσε ο ίδιος ο Θησέας, ενώ τα αντικείμενα εμπνέονται κατευθείαν από την αρχαία εικονογραφία. Παράλληλα, το έργο με απλό τρόπο διδάσκει την αξία της φιλίας και της κατανόησης των πολιτισμών. Γιατί σε μια εποχή αναδυόμενων ακροτήτων, η παράσταση μιλά για τη συνάντηση δύο πολιτισμών: από τη μια το μέτρο και ο λόγος της Αθήνας κι από την άλλη ο μυστικισμός και η πυγμή της Μινωικής θαλασσοκρατίας. Οι δυο κουλτούρες ανοίγουν διάλογο και γνωρίζονται, μεταφέροντας ένα σημαντικό μήνυμα στα παιδιά.

«Εμείς», βέβαια,  ενθουσιαστήκαμε φυσικά με το Μινώταυρο ο οποίος τελικά νικήθηκε απ’ το Θησέα (αγόρι γαρ) αλλά και με το love story Θησέα-Αριάδνης (η επιρροή της νονάς παραμένει καταλυτική).

 

Οι συντελεστές

 

Την παράσταση που εμπνεύστηκε η βραβευμένη σκηνοθέτρια και χορογράφος Σοφία Σπυράτου. Το κείμενο έγραψε ο καταξιωμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης, ενώ την αναζήτηση του Θησέα ντύνουν οι μελωδίες που συνέθεσαν οι κορυφαίοι μουσικοί Γιώτης Κιουτσόγλου, David Lynch, Μίλτος Παπαστάμου, Βαγγέλης Καρίπης και Γιώργος Καλούδης, οι οποίοι παραλλάσσουν παραδοσιακά θέματα παιγμένα μ’ έναν δημιουργικό, σύγχρονο τρόπο.

Τα επιβλητικά σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο Μανόλης Παντελιδάκης. Το μέγεθος και την ποιότητα της παράστασης διασφαλίζει ο Μιχάλης Αδάμ, που υπογράφει την παραγωγή όπως και στην πρώτη παρουσίαση του έργου στο Θέατρο Badminton.

Σου προτείνω ανεπιφύλακτα, λοιπόν,  το «Θησέα» γιατί θα εντυπωσιάσει τους μικρούς και θα ξαφνιάσει ευχάριστα τους μεγάλους. Η παράσταση συνεχίζεται έως 7 Ιανουαρίου και μπορείς να μάθεις περισσότερα για ημέρες παραστάσεων και τιμές εισιτηρίων εδώ. Καλά να περάσετε!