Το «Σκιάχτρο»

Το Σκιάχτρο είναι μία  διδακτική ταινία μικρού μήκους που σε λίγα λεπτά αποτυπώνει την σκληρή αλήθεια πίσω απο το πλαστικό φαγητό και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα που μας βάζουν στο πιάτο με τον μικρό ήρωα μας να οραματίζεται ένα κόσμο με τρόφιμα που θα έχουν καλλιεργηθεί με φυσικό τρόπο χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

publisher: Αναστασία Τζαφέρη 

Στο  βιντέακι παρακολουθούμε τον αγώνα που δίνει ένα γλυκό σκιάχτρο, προκειμένου να αντισταθεί στη βιομηχανία φαγητού που έχει κατακλύσει την πόλη του.

Κατά την εξέλιξη της ταινίας, το σκιάχτρο ανακαλύπτει κοτόπουλα που ποτίζονται με ορμόνες και αγελάδες που βασανίζονται για να είναι παραγωγικές. Σε έναν κόσμο, λοιπόν, γεμάτο με τυποποιημένα τρόφιμα με αμφίβολες πρώτες ύλες, όπως συμβαίνει στη σημερινή πραγματικότητα, το σκιάχτρο αποφασίζει να κάνει τη διαφορά και να καλλιεργήσει μόνο του έναν καλύτερο κόσμο, αναζητώντας τρόπους να φέρει και πάλι την αγνή τροφή στους ανθρώπους.

Έτσι το σκιάχτρο, δεν τα παρατάει και ξεκινάει το δικό του εστιατόριο με βιολογικά προϊόντα. Δουλεύει με όρεξη και αγάπη για να πραγματοποιήσει το όραμα του, έναν κόσμο χωρίς τρόφιμα-σκουπίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταινιάκι βραβεύτηκε με το Χρυσό Λιοντάρι στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Δημιουργικότητας στις Κάννες και μάλιστα αρχικά δημιουργήθηκε για να διαφημίσει την αμερικανική αλυσίδα ποιοτικού μεξικάνικου φαγητού Chipotle Mexican Grill. Η Chipotle είναι μια αμερικάνικη αλυσίδα gourmet μεξικάνικου φαγητού που θέλουν να προσφέρουν στους πελάτες τους γρήγορο φαγητό που παράγεται με ηθικό και υγιεινό τρόπο. Το βίντεο έχει οικολογικά μηνύματα και συνοδεύεται από παιχνίδι /εφαρμογή με τον ίδιο τίτλο από την εταιρεία Chipotle.

 

*Το άρθρο αποτέλεσε εργασία στο πλαίσιο των μαθημάτων στο 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Δημοσιογραφίας