Story time |  Ο Τόλης Φωτιτζίδης μιλά για τις μεγάλες αλλαγές στη ζωή του

Στο νέο Smart Conference «Φέτος είναι η χρονιά μου» με τίτλο “The coaching Injections”  της Pro  Seminars, ο Τόλης Φωτιτζίδης θα μιλήσει για τα blind spots της ζωής μας και πώς αυτά επηρεάζουν τις αλλαγές στην καθημερινότητά μας. «Δεν αλλάζει ο άνθρωπος», θα μου πεις. Ο Τόλης, όμως, πιστεύει ακράδαντα ότι είναι πάρα πολύ απλή η δομή των αλλαγών. Λίγο πριν το Smart Conference του ζήτησα να μου αφηγηθεί την ιστορία των δικών του μεγάλων αλλαγών (και μπήκα λίγο στην κουβέντα υπενθυμίζοντάς του τις αλλαγές που παρατήρησα εγώ σ’ εκείνον):

Οι περισσότερες αλλαγές γίνονται συνήθως χωρίς να το καταλάβουμε. Δεν σου έχει τύχει να σου πει κάποιος «ομόρφυνες, αδυνάτισες»; Πρόκειται για αλλαγές τις οποίες τις αντιλαμβανόμαστε αφού προκύψουν και τότε σκεφτόμαστε πώς έγιναν. Πολύ δύσκολα μπαίνουμε μόνοι μας σε διαδικασία αλλαγής επειδή δε βλέπουμε τα πράγματα που βλέπουν οι άλλοι για εμάς. Αυτά είναι τα λεγόμενα blind spots, τα οποία θα συζητήσουμε στο Smart Conference.

Όσον αφορά σ’ εμένα, λοιπόν, δεν τόλμησα να κάνω μία αλλαγή. Τόλμησα απλά να κάνω κάτι το οποίο δεν είχε ένα εγγυημένο αποτέλεσμα. Μέσα απ’ τη διαδικασία να βγούμε απ’ την comfort zone μας και να δημιουργηθεί μία ένταση, αλλάζουμε ώστε ν’ αντεπεξέλθουμε στις νέες καταστάσεις.

Οι μεγάλες αλλαγές γίνονται μέσα μας και αφορούν στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν όταν έγινα πατέρας. Όσο κι αν προετοιμαστείς, όσο κι αν διαβάσεις ή παρακολουθήσεις σεμινάρια, μία μέρα ξυπνάς και είσαι πατέρας. Δεν έχεις manual. Τα πάντα ήταν και θα είναι πρωτόγνωρα.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αλλαγή δεν ήταν ότι ήρθε στον κόσμο η Αναστασία, αλλά ότι έπρεπε ν’ αναλάβω ευθύνη για έναν άλλον άνθρωπο. Για παράδειγμα, άλλαξα τη στάση ζωής μου. Έκοψα το κάπνισμα γιατί ένιωθα  τύψεις. Πλέον δεν ήμουν μόνος μου. Αυτό είναι ένα απ’ τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς ένας εξωτερικός παράγοντας προκάλεσε μία δική μου αλλαγή.

*του λέω ότι μία αλλαγή που παρατηρώ εγώ σ’ εκείνον είναι η διάθεσή του να γίνει εξωστρεφής, να δίνει ομιλίες, να βγει μπροστά και να εκθέσει τον εαυτό του*

Αυτό έγινε μέσα απ’ τη διαδικασία του να θέλω να κάνω πράγματα τα οποία ακριβώς μου φέρνουν συναισθηματική πίεση. Αφιέρωσα πολύ χρόνο στο να μελετήσω το αντικείμενο που αγαπώ και πλέον θέλω να το επικοινωνήσω και σ’ άλλους ανθρώπους. Έχω φτάσει σε σημείο να νιώθω καλά όταν είμαι μπροστά σε κοινό, ενώ παλιότερα δεν μπορούσα. Αυτό έγινε ασυνείδητα. Ήταν κάτι άλλο, μια κινητήρια δύναμη που ένιωσα και τελικά την εμπιστεύτηκα. Αυτό που κάνω, άλλωστε, το θεωρώ μεγαλύτερο από τον εαυτό μου. Πιστεύω ότι εξυπηρετώ έναν πολύ μεγαλύτερο σκοπό. Αυτός με ωθεί.

*του θυμίζω ότι πριν δύο χρόνια αποφάσισε να μετακομίσει οικογενειακώς στη Σόφια*

Έχω αλλάξει δύο χώρες. Κάποια στιγμή ήρθα απ’ τη Γερμανία για να ζήσω μόνιμα στην Ελλάδα. Πριν δύο χρόνια έφυγα απ’ τη Θεσσαλονίκη και ζω μόνιμα στη Σόφια.

Η δεύτερη αλλαγή ήταν πολύ πιο εύκολη γιατί μου προσέφερε μια οικονομική ανεξαρτησία. Ήταν τόσο δελεαστική η πρόταση που μου έγινε που δεν μπορούσα να την αρνηθώ.

Πολύς κόσμος πιστεύει στο “overnight success”, ότι έρχεται κάποιος ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα και σου κάνει μια πολύ καλή πρόταση.   Έχεις δει τη σελίδα “People are awesome” που δείχνει τύπους να κάνουν παρανοϊκά ακροβατικά; Εμείς βλέπουμε μόνο την καλύτερη τους εμφάνιση. Κανείς δεν γνωρίζει πόσες πρόβες, πόση εξάσκηση και πόσα σπασμένα γόνατα κρύβονται πίσω από ένα τέλειο τρικ.

Εγώ αυτό νιώθω ότι έκανα στο δικό μου κομμάτι. Ο καθένας πρέπει να βρει το δικό του κομμάτι και να κάνει αυτή την καθημερινή εξάσκηση για να φτάσει σ’ ένα επίπεδο όπου ξαφνικά να μοιάζει ότι είναι “overnight success”. Επί της ουσίας δεν είναι. Αυτή η αλλαγή έρχεται μέσα απ’ την αφοσίωση.

*επιμένω ότι οι αλλαγές μας φοβίζουν. Του ζητάω να μου εξηγήσει το λόγο*

Φοβόμαστε τις μεγάλες αλλαγές, αν και δε νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλες αλλαγές. Μας φοβίζει το άγνωστο. Θέλουμε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο των πραγμάτων –και μέσα στην comfort zone μας έχουμε τον έλεγχο.

Θα σου πω ένα παράδειγμα αλλαγής που περιλαμβάνει όλα τα στάδια μετάβασης. Η μετακόμιση. Όταν αλλάζεις σπίτι, δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου σ’ αυτό,  πώς θα είναι η νέα σου γειτονιά, πώς θα είναι η καθημερινότητά σου. Ώσπου αρχίζεις και την ζεις και μετά από ένα διάστημα σου φαίνεται εντελώς φυσιολογικό.

Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι να γεννηθείς. Ακολουθούν μεγάλες αλλαγές από μικρή ηλικία, όπως το να πας νηπιαγωγείο. Να βρεθείς σ’ ένα άγνωστο νέο περιβάλλον, μακριά απ’ τους γονείς σου. Αυτό είναι κάπως τραυματικό για τους περισσότερους διότι σ’ εκείνη την ηλικία δεν μπορείς να το διαχειριστείς, ούτε καν να μιλήσεις. Για κακή μας τύχη, έχουμε συνδέσει κάποιες τέτοιες τραυματικές εμπειρίες με την έννοια της αλλαγής γενικότερα.

Άλλωστε, ο εγκέφαλός μας, δηλαδή το «εγώ» μας,  εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια προσπάθησε να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε, όχι να είμαστε ευτυχισμένοι.  Γι’ αυτό μας κρατάει στην comfort zone μας, γιατί εκεί είμαστε ασφαλείς. Τα τελευταία 100 χρόνια, όμως, ανακαλύψαμε ότι υπάρχει και η ευτυχία. Τώρα, πρέπει να επικεντρωθούμε σ’ εκείνο το κομμάτι και να καταπολεμήσουμε την αντίσταση που προβάλλουμε. Είναι φοβερό πόσο «έξυπνη» είναι η αντίσταση, πόσες δικαιολογίες βρίσκει για να μας κάνει αναβλητικούς. Συνέχεια προετοιμαζόμαστε για κάτι. Δε θα είμαστε, όμως, ποτέ έτοιμοι αν δεν ξεκινήσουμε να το κάνουμε.

Δεν είναι εύκολο. Είναι, όμως, σαφώς ευκολότερο  απ’ το να ζεις μέσα στο φόβο και στους συμβιβασμούς για μία ζωή. Είναι μία απλή απόφαση. Θέλεις να συμβιβαστείς, δηλαδή να σβήσεις αυτή τη φλόγα που καίει μέσα σου ή να την ακολουθήσεις; Αν αφεθείς στην πίστη ότι όλα θα πάνε καλά, να είσαι σίγουρος ότι θα πάνε.

Πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα απ’ τη δική μας αλλαγή, αλλάζουν και όλα τα υπόλοιπα γύρω μας. Ουσιαστικά, δεν αλλάζουμε εμείς, αλλά η στάση μας απέναντι στα πράγματα. Σ’ αυτό σε βοηθά το coaching. Σε βοηθά να προβλέπεις κάποια πράγματα, σου δημιουργεί μία συναισθηματική φόρτιση και σε βοηθά να μπορέσεις ν’ ανταποκριθείς. Όχι ν’ αντιδράσεις. Η αντίδραση έχει πάντα κόστος. Η ανταπόκριση μπορεί να σου φέρει τη λύση με πολύ λιγότερο «πόνο».

Marianna says: «Μάθε περισσότερα για το Smart Conference “The Coaching Injections” της Pro Seminars εδώ»!