Twilight Saga: Breaking Down – Part II | Η «Χαραυγή» τελείωσε…νωρίς

Ιωάννα Δανδέλια

Χρειάστηκαν πέντε ταινίες, τέσσερα βιβλία, τέσσερις σκηνοθέτες (Catherine Hardwicke, Chris Weitz, David Slade, Bill Condon) και αναρίθμητες ώρες γυρισμάτων σε εξαιρετικής ομορφιάς φυσικά τοπία για να μάθουμε όλοι τελικά το τέλος ενός έρωτα που μπορεί να φαινόταν από την αρχή καταδικασμένος, αλλά αναμετρήθηκε μέχρι το τέλος με τη μοίρα του.

Ιωάννα Δανδέλια

 

Για όσους δεν είστε φανατικοί του φαινομένου Twilight και της συγγραφέα Stephenie Meyer, το κείμενο που ακολουθεί πιθανότατα να μην σας συγκινήσει στο ελάχιστο. Για όσους όμως ζήσατε από κοντά (έστω και εκ της μεγάλης οθόνης) τον έρωτα της Bella και του Edward, η τελευταία πολυαναμενόμη ταινία The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part II, μπορεί να μη λύνει πολλές απορίες και να σφραγίζει ολοκληρωτικά το τέλος (happy ή όχι – δεν το αποκαλύπτουμε…) αυτής νεανικής – κατά τα άλλα – περιπέτειας, αποτελεί όμως μία πρώτης τάξεως αφορμή για να βυθιστούμε για μία ακόμη φορά στην αναπαυτική καρέκλα ενός κινηματογράφου που θα μας ταξιδέψει, στο αφύσικο, το φανταστικό, το ανείπωτο.

Τι κι αν ο Edward (Robert Pattinson) είναι ένας βρυκόλακας εκατοντάδων ετών; Τι κι αν η οικογένειά του έχει επίσης τα ίδια χαρακτηριστικά; Μικρά και μεγάλα κορίτσια καρδιοχτυπούν στο πέρασμα του, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα… (το απαγορευμένο και το επικίνδυνο είναι πάντα και γοητευτικό). Η αθωότητα της γλυκιάς Bella (Kristen Stewart) έχει φυσικά χαθεί από την προηγούμενη ταινία, όταν και αυτή μοιράζεται τη μοίρα του αγαπημένου της.

Ωστόσο, τα μάτια, αν και κατακόκκινα, πλέον δεν παύουν να συγκινούν για την αγάπη με την οποία περιβάλλει το αντικείμενο του πόθου της, αλλά και το μικρό παιδί – καρπό του έρωτα της – που έχει πλέον στην αγκαλιά της. Με τη διαφορά πως η Bella δεν είναι πια ένα αδύναμο κοριτσάκι, μία έφηβη στο ξεκίνημα της ζωής, οι ικανότητες, η δύναμη της, τρομάζουν ακόμα και τους υπολοίπους της φυλής της. Είναι πλέον μια πραγματική βρυκόλακας που στέκεται αντάξια στο πλευρό του συζύγου της, έτοιμη να υπερασπιστεί τη νέα της οικογένεια.

Από την ταινία δε λείπει το τρίτο πρόσωπο… Ο καλογυμνασμένος – γοητευτικός μεν, λυκάνθρωπος δε, Jacob (Taylor Lautner) που κάποιες φορές ανταγωνίζεται σε δημοτικότητα το νεαρό βρυκόλακα – καρδιοκακτητή. Το τρίτο πρόσωπο της παρέας που ξεκίνησε ως ανταγωνιστής για την καρδιά της Bella είναι πια σύμμαχος και δεν κρύβει την ιδιαίτερη σχέση και αφοσίωση που τρέφει για τη μικρή Renesme (μισή θνητή και μισή βρυκόλακας που μεγαλώνει με εξαιρετική ταχύτητα και νομίζεις ότι θα φτάσει στην ενηλικίωση πριν το τέλος της ταινίας…), την κόρη της Bella και του Edward. Σε αυτό το σημείο ίσως, οι φανατικοί αναγνώστες και θεατές μπορούν να αρχίζουν να ελπίζουν για ένα νέο ειδύλλιο σε σελίδες που δεν έχουν γραφτεί ακόμα…

Σε κάθε περίπτωση, η ταινία αποτελεί μία εξίσου καλή συνέχεια των προηγούμενων χωρίς όμως να αγγίζει το επίπεδο σαγήνης και εκθειασμού που γνώρισε η πρώτη. Άλλωστε, η πρώτη προσπάθεια είναι πάντα ιδιαίτερη και μοναδική. Παρά τους γοητευτικούς και δημοφιλείς πρωταγωνιστές, το ιδιαίτερο «γύρισμα» της πλοκής σε ένα κομβικό σημείο της ταινίας και τη γεμάτη αγωνία δραματοποιημένη ερωτική ιστορία, η ταινία δε φτάνει στην κορύφωση ή τουλάχιστον δεν την προσεγγίζει. Ξεκινά όπως και η προηγούμενη The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part I, γεμάτη υποσχέσεις για συνέχεια συναρπαστική για τους θεατές. Στην πορεία χαλαρώνει, χάνει για λίγο το ενδιαφέρον τους και λίγο πριν το τέλος, νιώθεις πως κάτι σου έχουν στερήσει, κάτι κόπηκε στο μοντάζ. Δεν μπορεί ο σκηνοθέτης και η σεναριογράφος – συγγραφέας να κλείνουν έτσι τον πολυαναμενόμενο κύκλο της ιστορίας.

Ίσως, η απόφαση των υπευθύνων να χωρίσουν το τελευταίο βιβλίο της τετραλογίας σε δύο μέρη τελικά να μην πέτυχε στην τελική έκδοση των δύο ταινιών, γιατί το ίδιο ακριβώς σύμπτωμα αντιμετώπισα και στην προηγούμενη ταινία ως θεατής. Παρόλα αυτά, όπως προείπα, για τους εθισμένους του είδους, η ταινία διατηρεί όλα εκείνα τα στοιχεία που την κάνουν ένα ακόμη δυνατό χαρτί στην κινηματογραφική τσόχα… Αξιοσημείωτο στοιχείο της ταινίας: το τραγούδι A Thousand Years που ακούγεται στο τέλος της και ταξιδεύει μελωδικά τους θεατές με τη φωνή της Christine Perri.

publiSHIT says: «Η Ιωάννα Δανδέλια, εκτός από το Twilight, είδε και τον James Bond! Και φυσικά μας έγραψε για τον ταλαντούχο κύριο Craig