«Βαδίζοντας στα μονοπάτια της πόλης μας» με το Mediterranean Cosmos

To Mediterranean Cosmos, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα, έχει εκπονήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα με την ονομασία «Βαδίζοντας στα μονοπάτια της πόλης μας». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένες θεματικές ξεναγήσεις σε μνημεία και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της αγαπημένης μας πόλης, της Θεσσαλονίκης. Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, το Mediterranean Cosmos συνεργάζεται με την πολιτιστική εταιρεία dot2dot.

 

Το κοινό της πόλης, μέσα από διαφορετικές κάθε φορά θεματικές διαδρομές έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ΔΩΡΕΑΝ, γνωρίζοντας όψεις της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

Ένας από τους στόχους του προγράμματος αυτού είναι η εξοικείωση του κοινού με τις έννοιες του πολιτισμού και της τέχνης, η γνωριμία με την ιστορία της πόλης μας, η προβολή και η ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και τέλος η ενθάρρυνση του κοινού να γνωρίσει και να κατανοήσει τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με απώτερο σκοπό να την αγαπήσει και συνειδητά να τη διαφυλάξει.

Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα «Βαδίζοντας στα μονοπάτια της πόλης μας» έχουν συμμετάσχει περίπου 450 πολίτες της Θεσσαλονίκης σε θεματικές διαδρομές όπως «Η άλλη πόλη: ο παραδοσιακός οικισμός της Άνω πόλης», η οποία πραγματοποιήθηκε οκτώ (8) φορές συνολικά, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν την ιδιαίτερη ιστορία και το χαρακτήρα αυτής της πλευράς της πόλης.

Επίσης συμμετείχαν στη θεματική διαδρομή «Η πρώτη μετά την πρώτην: η βυζαντινή Θεσσαλονίκη», η οποία πραγματοποιήθηκε τέσσερις (4) φορές, συνθέτοντας την εικόνα της πόλης και της καθημερινής ζωής των πολιτών κατά τη διάρκεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Τέλος, παρακολούθησαν τη θεματική διαδρομή «Πύργοι ή εξοχές, το πρώτο κοσμοπολίτικο προάστιο της πόλης», η οποία πραγματοποιήθηκε τέσσερις (4) φορές, μαθαίνοντας την ιστορία μιας ξεχωριστής γειτονιάς δίπλα στη θάλασσα, γύρω από τη σημερινή Βασιλίσσης Όλγας στα ανατολικά της πόλης, με τον άλλοτε πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και την ευρωπαϊκή της αρχιτεκτονική.

Το πρόγραμμα «Βαδίζοντας στα μονοπάτια της πόλης μας» ξεκινά και φέτος από το μήνα Μάιο, με την πρώτη θεματική διαδρομή «Μια βόλτα στη παραλία: η ιστορία του παραλιακού μετώπου», ενώ τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν άλλες τρεις (3) θεματικές διαδρομές με τίτλους «Μια «κυρία» 2300 χρόνων: η ιστορία μιας διαχρονικής πόλης», «Βυζαντινές εκκλησίες της πόλης» μια διαδρομή στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και μια ιδιαίτερη θεματική διαδρομή με τίτλο «Όταν ο Άλκης συνάντησε τη Ρόζα!», μια οικοπεριήγηση στη Νέα Αγαθούπολη και τις Αλυκές Κίτρους, όπου το κοινό της πόλης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το περιβάλλον και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.

1η θεματική διαδρομή «Μια βόλτα στη παραλία: η ιστορία του παραλιακού μετώπου»

Περπατάμε στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και ανακαλύπτουμε τη διαχρονική σχέση της με τη θάλασσα όπως αυτή αποτυπώνεται στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της και τη λειτουργία και διάρθρωση της πόλης. Το παραλιακό μέτωπο ως καθρέφτης όλων των μεγάλων αλλαγών που βίωσε η Θεσσαλονίκη στη μακραίωνη ιστορία της. Από την εποχή που η πόλη υψώνει διαχωριστικά τείχη ανάμεσα σε αυτήν και τον έξω κόσμο, μέχρι το γκρέμισμα του τείχους για να χτιστεί μία νέα σχέση με τη θάλασσα. Από το όραμα του Ερνέστ Εμπράρ για μία πόλη ανοιχτή και εκσυγχρονισμένη και από τις καθοριστικές μεταπλάσεις της μεταπολεμικής περιόδου μέχρι τη σημερινή διαμόρφωση ενός από τους πιο ζωτικούς δημόσιους χώρους της πόλης.

Ημερομηνίες και ώρες ξεναγήσεων:

Δευτέρα 22/05 & 29/05              18:00 – 20:00

Τετάρτη 24/05, 31/05                  18:00 – 20:00

* Δηλώσεις συμμετοχής: Γραφείο Πληροφοριών Mediterranean Cosmos

Τηλέφωνο: 2310 489 571, email: info@medcosmos.gr

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος θεματικών ξεναγήσεων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Μαΐου εκδήλωση παρουσίασης των επερχόμενων θεματικών διαδρομών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι μουσείων, πολιτιστικών φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πόλης μας. Με αφορμή τον πρώτο κύκλο θεματικών διαδρομών με τίτλο «Βόλτα στην παραλία: η ιστορία του παραλιακού μετώπου», μας τίμησε με την παρουσία του ο εμπνευστής και δημιουργός της Νέας Παραλίας, κος Πρόδρομος Νικηφορίδης, ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης σε όλες τις διαδρομές του κύκλου αυτού.

Ο εμπνευστής και δημιουργός της Νέας Παραλίας Πρόδρομος Νικηφορίδης μαζί με την εμπνεύστρια της ενέργειας Χριστίνα Οικονόμου