Ξανθίππη Πασχαλίδου: «Η ιερότητα του θηλασμού τον καταξιώνει, όπου κι αν γίνεται»

Μαρία-Άννα Τανάγια

«Είναι γιατρός, ειδικευμένη στο βελονισμό και πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας. Είναι στην οργανωτική επιτροπή του 10ου Σεμιναρίου Μητρικού Θηλασμού. Η Ξανθίππη Πασχαλίδου μπορεί να ενημερώσει περισσότερο τον κόσμο πάνω σε θέματα που απασχολούν πολλούς γονείς και να μεταφέρει κάποιες από τις απόψεις του McKenna. Είναι εξαιρετική επιστήμονας και άνθρωπος». Αυτό ήταν το μήνυμα της Δήμητρας Διδαγγέλου που έφτασε στην Αίθουσα Σύνταξης κι αποτέλεσε την αφορμή να γνωρίσω έναν ακόμα άνθρωπο που αγαπά αυτό που κάνει κι αγωνίζεται γι’ αυτό.

Μαρία-Άννα Τανάγια

Θα ήθελα να μου πείτε για το  10ο ετήσιο Σεμινάριο Συμβουλών Γαλουχίας. Τι διαφορετικό θα παρουσιάσει σε σύγκριση με τα προηγούμενα;

Η φετινή διοργάνωση είναι μοναδική στην ιστορία του Γαλαξία: είναι ένα διήμερο σεμινάριο με δύο παγκοσμίου φήμης κεντρικούς ομιλητές απ’ την Αμερική. Με μεγάλη χαρά περιμένουμε  τον  καθηγητή ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Notre Dame στην Indiana, James McKenna και την Cathy Watson-Genna, ibclc, βιολόγο και συγγραφέα από τη Νέα Υόρκη.

Ο καθηγητής James McKenna εξειδικεύεται σε θέματα ασφαλών πρακτικών ύπνου σε βρέφη. Τι απασχολεί περισσότερο τους γονείς όταν το βρέφος κοιμάται μαζί τους;

Το πλέον αγωνιώδες ερώτημα που ακούμε όταν ένα βρέφος μοιράζεται το δωμάτιο, ή ακόμα περισσότερο, το κρεβάτι των γονιών του είναι το: «μα (πότε) θα κοιμηθεί στο δωμάτιό του»;

Σε μία κοινωνία που έχει αναγάγει την πρώιμη ανεξαρτητοποίηση σε αξία, η συνύπαρξη, το μοίρασμα του ύπνου γονέων/ βρεφών, ποινικοποιείται και μπαίνει σε αυστηρά προκαθορισμένα πλαίσια. Η μετακίνηση του βρέφους στο «δωμάτιό του» (αν έχει προϋπάρξει συνκοίμιση) συνήθως γίνεται όχι όταν επέλθει αναπτυξιακή ωριμότητα, αλλά βεβιασμένα, ανταποκρινόμενη σε κοινωνικές επιταγές. Έτσι, το βρέφος ξυπνά τη νύχτα πολλές φορές κλαίγοντας γοερά, οι γονείς, απελπισμένοι, άυπνοι, εξαντλημένοι, συχνά ακολουθούν μηχανιστικές φόρμες «καθησυχασμού» και εκπαίδευσης με ανοχή στο κλάμα ώστε να «μάθουν» στο μωρό να κοιμάται τη νύχτα, αγνοώντας τις βαθύτερες ανάγκες της νέας ψυχής για συνύπαρξη, άγγιγμα, ζεστασιά.

Ποια είναι η φιλοσοφία του McKenna γι’ αυτό το ζήτημα;

O James McKenna, μετά τη γέννηση του γιου του αφοσιώθηκε στη μελέτη του ύπνου των βρεφών. Εδώ και πάνω από μία 20ετία διευθύνει το εργαστήριο συμπεριφορικής μελέτης ύπνου μητέρας/βρέφους.

Εκεί, μέσα από επιστημονικές μελέτες, έχει θέσει στην επιστημονική κοινότητα τα πλέον έγκυρα συμπεράσματα για τη φυσιολογία του ύπνου των βρεφών.  Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: “there is no just sleep, there is no just breastfeeding, it’s all about breastsleeping”, πλάθοντας αυτή τη νέα λέξη, που περιγράφει εξαιρετικά την απόλυτα φυσική κατάσταση του μοιρασμένου ύπνου μητέρας/ θηλάζοντος βρέφους.

Για τα συμπεράσματά του, τη φύση των προβλημάτων του ύπνου των βρεφών, τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να διέπουν την συνκοίμιση, το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου και την πλασματική συσχέτισή του με τον κοινό ύπνο, θα μας μιλήσει όλη την ημέρα του Σαββάτου 27 Μάιου, την πρώτη ημέρα του Σεμιναρίου.

Διαβάζω στο δελτίο τύπου πως έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και η Catherine Watson Genna, η οποία θα μιλήσει για θέματα σύλληψης του μαστού και αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων κατά την έναρξη και τη συνέχιση του θηλασμού. Σε ποιο βαθμό θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό γνώσεων των συμμετεχόντων;

Η Cathy Watson Genna είναι ίσως η κορυφαία παγκόσμια ειδικός όσον αφορά το χειρισμό προβλημάτων θηλασμού σε βρέφη με ανατομικά, γενετικά και νευρολογικά προβλήματα. Έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της έρευνάς της στην αγκυλογλωσσία (κοντός χαλινός), θέμα που συχνά οι ειδικοί συναντάμε και καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε. Είμαστε πολύ τυχεροί που μπορούμε να μάθουμε από την πολύτιμη εμπειρία της, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο σε αυτό το σεμινάριο. Η ίδια είναι τόσο γλαφυρή και παραστατική ομιλήτρια που απολαμβάνει κανείς να την ακούει.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που έρχεται στην Θεσσαλονίκη δίνοντας μια μοναδική ευκαιρία σε γενικούς ιατρούς, παιδίατρους, μαιευτήρες, γυναικολόγους, βοηθούς μητρότητας και φυσικά συμβούλους γαλουχίας και φοιτητές απ’ τη Βόρεια Ελλάδα να την παρακολουθήσουν.

Θα ήθελα να μου πείτε για την ιδιότητα του σύμβουλου γαλουχίας. Τι ακριβώς κάνει και πώς μπορεί να βοηθήσει έμπρακτα μια νέα μητέρα;

IBCLC σημαίνει International Board Certified Lactation Consultant δηλαδή Διεθνώς Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας. Μέσα από εντατική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και βέβαια μια απαιτητική διαδικασία διεθνών εξετάσεων με επαναπιστοποιήσεις ανά πενταετία, ο σύμβουλος γαλουχίας είναι ένας άνθρωπος στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί κάθε γυναίκα για οτιδήποτε αφορά το θηλασμό.

Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να της αφιερώσει όχι μόνο τις γνώσεις, αλλά και το χρόνο που χρειάζεται, ώστε να μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση της μητρότητας. Είτε αφορά προγεννητική προετοιμασία για το θηλασμό, είτε βοήθεια στην πρώτη επαφή με το μωρό, καθώς και για οποιοδήποτε πρόβλημα συναντήσει στην πορεία – όπως μειωμένη παραγωγή γάλακτος, πόνο κατά το θηλασμό, αποχωρισμό από το βρέφος, δυσκολία στον απογαλακτισμό, κ.α. –  ο σύμβουλος γαλουχίας θα σταθεί δίπλα στη μητέρα για να την υποστηρίξει να επιτύχει το στόχο που εκείνη θέλει να θέσει.

Θεωρείτε πως οι νέες μητέρες χρειάζονται επιπλέον καθοδήγηση σχετικά με το θηλασμό;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό για μία νέα μητέρα να προετοιμαστεί για τον τοκετό και για το θηλασμό. Είτε εξατομικευμένα, είτε μέσα από ομάδες υποστήριξης, η ενδυνάμωση που αποκτά η γυναίκα μέσα από την προετοιμασία αυτή είναι βασική για την πορεία του τοκετού και του θηλασμού. Πολλές φορές ο θηλασμός είναι μία αβίαστη σχέση που εξελίσσεται χωρίς καμία ανάγκη υποστήριξης. Αν όμως προκύψει οποιαδήποτε δυσκολία, η γυναίκα πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να αναζητήσει την πλέον εξειδικευμένη καθοδήγηση από έναν Διεθνώς Πιστοποιημένο Σύμβουλο Γαλουχίας (IBCLC).

Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το δημόσιο θηλασμό με αρκετά περιστατικά μητέρων που έχουν κατακριθεί καθώς ακολούθησαν αυτή την πρακτική. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;

Για εμένα ο θηλασμός για μία μητέρα και το μωρό της είναι κάτι τόσο φυσικό και ζωτικό όσο η αναπνοή. Έχω θηλάσει τις τρεις κόρες μας σε πάρκα, καράβια, τρένα, παγκάκια, υπεραγορές, όρθια, περπατώντας, στα πατώματα, σε βράχια, σε πεζοδρόμια… Η ιερότητα του θηλασμού τον καταξιώνει, όπου κι αν γίνεται.

*Photo Credits: Δέσποινα Μιχαηλίδου

Marianna says: «Αν θέλεις να μου προτείνεις κάποιο άτομο που αξίζει να δώσει συνέντευξη μπορείς να περάσεις μια βόλτα απ’ την Αίθουσα Σύνταξης»!