Χριστίνα Μαυροπαίδη | Η δημιουργός του Add My View σε μια συνέντευξη με αφορμή την έκθεση στη Myro Gallery

Μαρία-Άννα Τανάγια

Tην παρατηρώ και την θαυμάζω εδώ και πολλά χρόνια. Απ’ τους χαρακτηριστικούς τύπους ανθρώπου που δεν της αρέσει να μιλά για τον εαυτό της. Αντίθετα, λάμπει όταν μιλά για τη δουλειά της: για τις σπουδές στην Αρχιτεκτονική, για τη βράβευσή της στα Αρχιτεκτονικά βραβεία «Δομές 2017» (για τη «Χριστουγεννομηχανή»  που δημιούργησε στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον Αστερόκοσμο), για το νέο της εγχείρημα Add My View στο οποίο δημιουργεί μαζί με τον εξίσου ταλαντούχο σύζυγό της Γιώργο Σουλεκίδη. Την παρακαλώ εδώ και καιρό γι’ αυτή τη συνέντευξη. Για να είμαι ειλικρινής, της έστειλα ερωτήσεις με τη σκέψη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τις απαντήσει. Και τις απάντησε. Και μου τις έστειλε 1 Ιανουαρίου. Και ήταν η καλύτερη υπενθύμιση να σου υποσχεθώ ότι κι αυτή τη χρονιά θα σου γνωρίζω μόνο τόσο ενδιαφέροντες ανθρώπους!

Μαρία-Άννα Τανάγια

 

 

Ποιο είναι το πιο σπουδαίο μάθημα που έλαβες απ’ τις σπουδές σου στην Αρχιτεκτονική;

Η αλήθεια είναι πως έλαβα πολλά και σπουδαία μαθήματα μέσα από την αρχιτεκτονική! Ένα από αυτά είναι το ότι  έμαθα να παρατηρώ καθώς και να κοιτάω ψηλά, δηλαδή πέρα από το επίπεδο του ματιού. Μέσα από αυτήν την παρατήρηση κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να έχει κανείς σημειωματάριο πάντοτε μαζί του και να καταγράφει τις σκέψεις του, οι οποίες αν δεν γραφτούν τις περισσότερες φορές ξεχνιούνται. Πράγματα πολύ απλά, αλλά –πίστεψέ- με είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που τα κάνουν. Επιπρόσθετα, έμαθα να δημιουργώ μέσα από περιορισμούς, δίχως να αισθάνομαι ότι δεσμεύομαι από αυτούς. Γεγονός που μ’ έμαθε να μην εγκλωβίζομαι γενικότερα στη ζωή μου. Τελευταίο, μα ίσως πιο σημαντικό από όλα, έμαθα πως το απλό είναι πιο δύσκολο, το πολύπλοκο είναι το πιο εύκολο και πως το απλό δεν έχει καμία σχέση με το απλοϊκό!

 Θα ήθελα να μου πεις για τη βράβευσή σου και τις δημιουργίες σου στον «Αστερόκοσμο».

Ο Αστερόκοσμος για εμένα υπήρξε μία πολύ όμορφη περίοδος στην επαγγελματική μου πορεία, καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ με τη ΔΕΘ και να δημιουργήσω κάτι όμορφο για τον κόσμο της πόλης μας. Από το 2012 που γεννήθηκε έως το 2015 υπήρξα, ως αρχιτέκτονας, υπεύθυνη του γενικού σχεδιασμού και της επίβλεψης του δημιουργικού. Την τελευταία χρονιά όπου η διοργάνωση κατέλαβε το μεγαλύτερο τμήμα που θα μπορούσε στον κάθετο άξονα της ΔΕΘ (πύλη εμπορίου-τόξο πλατείας ΧΑΝΘ), σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε η “Χριστουγεννομηχανή” (XmasMachine), η οποία απέσπασε έπαινο στα αρχιτεκτονικά βραβεία ΔΟΜΕΣ 2017, ως το καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα. Μια πολύ σημαντική στιγμή της καριέρας μου και μεγάλη τιμή, καθώς το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί ενδόμυχα το όνειρο κάθε Έλληνα αρχιτέκτονα που σέβεται τη σπουδή του και αγωνίζεται γι’ αυτή. Με επιστέγασμα το συγκεκριμένο έπαινο έκλεισε και ο κύκλος συνεργασίας μου με τον Αστερόκοσμο αφήνοντας μου τις καλύτερες αναμνήσεις.

 

 

Μίλησε μου  για το νέο σου εγχείρημα Add My View και τις μοναδικές δημιουργίες που υλοποιείς.

Το νέο μου εγχείρημα αποτελεί άλλο ένα όνειρο που προσπαθώ να κάνω πραγματικότητα. Μετά από αρκετά έτη προϋπηρεσίας στο χώρο της κατασκευής και του σχεδιασμού αποφάσισα ν’ ασχοληθώ και με τη μεγάλη μου αγάπη: την τέχνη. Παρέα λοιπόν με το σύζυγό μου, Γιώργο, μια εξίσου καλλιτεχνική φύση, αρχίσαμε αρχικά στον ελεύθερό μας χρόνο να ζωγραφίζουμε πίνακες και να κατασκευάζουμε αντικείμενα από υλικά που άλλοι θεωρούν άχρηστα. Αυτό με το χρόνο άρχισε να γίνεται πάθος, με το οποίο αποφασίσαμε να ασχοληθούμε πιο σοβαρά καθώς η τέχνη είναι κάτι που γεμίζει και εκφράζει και τους δυο μας. Έτσι λοιπόν, προέκυψε και η έκθεση που ετοιμάζουμε την 1η του Φεβρουαρίου στην Myro Gallery  όπου θα παρουσιάσουμε έργα μας ζωγραφικά.

Θυμάμαι έντονα την κουβέντα μας περί ψυχολογίας του χώρου. Μπορείς να μας το εξηγήσεις; 

Ο όρος ψυχολογία του χώρου περιλαμβάνει όλα τα συναισθήματα που  σου δημιουργούνται όταν βρίσκεσαι σε έναν τόπο είτε εσωτερικό, είτε εξωτερικό. Μέσα από τα χρόνια τριβής στον κατασκευαστικό τομέα και με τη μελέτη διαφόρων χώρων άρχισα να καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι για το χρήστη η ψυχολογική άνεση σε κάθε τόπο είτε αυτό είναι ένα δωμάτιο, είτε ένα πάρκο. Για να το καταλάβει κανείς θα πρέπει να γίνει πιο παρατηρητικός… δηλαδή, υπάρχουν χώροι εσωτερικοί που λόγω κακής διαρρύθμισης είτε λάθος επιλογής χρωμάτων, για να σου αναφέρω τα πιο βασικά χαρακτηριστικά που μπορούμε όλοι σε πρώτη ματιά να αναγνωρίσουμε, μπορεί να σου προκαλέσουν τόσο άσχημα συναισθήματα και να μην σου επιτρέψουν να λειτουργήσεις έτσι όπως θα ήθελες.

Σε αντίθετη περίπτωση, όταν ο χώρος είναι περιποιημένος, πόσο πιο ευχάριστα κινείσαι και πόσο πιο όμορφα συναισθήματα βιώνεις. Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα γύρω μας. Αν αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ότι πραγματικά ένας «όμορφος» χώρος μπορεί να μας γεμίσει με ανώτερα συναισθήματα και να συνδράμει εξελικτικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας, τότε ίσως να διεκδικήσουμε περισσότερα σε σχέση με αυτά που μας περιβάλλουν. Είμαι αισιόδοξη πάντως σε αυτό το κομμάτι, καθώς τα τελευταία χρόνια αυτό αρχίζει να γίνεται ανάγκη και ο καθένας αρχίζει να ψάχνεται και σε προσωπικό κ σε κοινωνικό επίπεδο.

Θα ήθελα να μου αναλύσεις τον τρόπο που λειτουργείς όταν αναλαμβάνεις τη διακόσμηση ενός σπιτιού. Μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση το γεγονός ότι κάνεις συνέντευξη για να καταλάβεις την προσωπικότητα των ιδιοκτητών του.

Ο καθένας μας αποτελεί μια μοναδικότητα και άρα μοναδικός πρέπει να είναι και ο χώρος του. Το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας και κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες μας και να μας προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση! Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και πολλά χρόνια, όταν κάποιος ζητήσει τη βοήθεια μου, το πρώτο που κάνω είναι αυτή η συνέντευξη που με βοηθά ν’ αναγνωρίσω για τι άτομο πρόκειται να σχεδιάσω και ποιες είναι οι απαιτήσεις του. Δεν μπορεί το σπίτι που είναι ιδανικό για μένα να είναι και για εσένα, γιατί πολύ απλά είμαστε διαφορετικές προσωπικότητες που λειτουργούν με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο και άρα έχουμε διαφορετικές αξιώσεις.

Τι είναι για εσένα interior design; Πόσο «πολυτέλεια» ή «αναγκαιότητα» είναι για ένα σπίτι;

Interior design για εμένα είναι η «τέχνη» με την οποία επιτυγχάνεται η κατασκευή ενός χώρου αισθητικά ευχάριστου και εργονομικού. Αποτελεί μία πολύπλευρη διαδικασία που περιλαμβάνει την ανάλυση του χώρου και των αναγκών του χρήστη, την έρευνα που έρχεται να συνθέσει τα στοιχεία της ανάλυσης για να οδηγήσει στο σχεδιασμό, αλλά και την οργάνωση και επίβλεψη της διαδικασίας εκτέλεσης του σχεδίου.

Θεωρώ πως αποτελεί αναγκαιότητα καθώς πέρα από την κάλυψη αναγκών, και τη δημιουργία ενός καλαίσθητου χώρου, συντελεί στη διασφάλιση μιας ομαλής καθημερινότητας που προσφέρει αρμονία στο χρήστη.

Ποιος είναι ο δικός σου ορισμός για ένα καλαίσθητο σπίτι;

Η καλαισθησία για εμένα ταυτίζεται με την ομορφιά, την τακτικότητα και την αρμονία στο χώρο. Ασχέτως εάν είναι υποκειμενική. Όταν όμως είναι αποτέλεσμα ενός συνεκτικού σχεδιασμού που διασφαλίζει την ψυχολογική άνεση, άρα προκαλεί μία ευχάριστη εικόνα, τότε αποτελεί και ιδανικό.

Θα ήθελα να μου πεις, τέλος, τα σχέδιά σου για το επόμενο διάστημα!

Για το επόμενο διάστημα έχω εστιάσει τις δυνάμεις μου στην οργάνωση της έκθεσης που θα γίνει 1η Φεβρουάριου στη Myro Gallery ως ΑDDmyview. Τα σχέδια για το μέλλον, όσον αφορά αυτό το δημιουργικό κομμάτι είναι αρκετά και για αυτό το λόγο ετοιμάζεται και το site μας addmyview.com το οποίο θα ανοίξει μέσα στον Ιανουάριο. Μ’ αυτό τον τρόπο θέλω να αποκτήσουμε καλύτερη επικοινωνία με το κοινό και να μπορούμε να ενημερώνουμε για τα σχέδια μας. To addmyview το είχα ξεκινήσει μόνη αρκετά χρόνια τώρα, θέλοντας να παρουσιάζω προτάσεις και ιδέες χώρων που ενέπνευσαν αρκετούς. Τώρα με τα νέα σχέδια θα συνεχίσει να λειτουργεί ως Art Defined Differently σύμφωνα με τη δική μας οπτική. Θα περιλαμβάνει εικαστικές δημιουργίες μας, καθώς και ένα blog μέσα από το οποίο επιδιώκουμε να έχουμε πιο άμεση επικοινωνία με τον αναγνώστη.

Marianna says: «Έχεις υπόψη σου κάποιο άτομο που έχει κάτι ενδιαφέρον να μοιραστεί μαζί μας όπως η Χριστίνα; Περιμένω τις ιδέες και τις προτάσεις σου στην Αίθουσα Σύνταξης«!