Zylo eyewear

Μαρία-Άννα Τανάγια

Δεν τους γνωρίζω προσωπικά, αλλά η ιδέα τους –να δημιουργήσουν γυαλιά ηλίου από ξύλο ελιάς- μου κέντρισε την προσοχή. Δεν τους γνωρίζω προσωπικά, αλλά η απήχηση που είχε η καμπάνια αυτοχρηματοδότησης που παρουσίασαν στο Indiegogo με ενθουσίασε. Δεν τους γνωρίζω προσωπικά, αλλά η διαδικτυακή συνομιλία μας μού φάνηκε τόσο συγκινητικά οικεία που διάβασα απνευστί τις απαντήσεις τους και γέμισα με συναισθήματα όμοια μ’ εκείνα που νιώθεις όταν μιλάς με φίλους σου ή με ανθρώπους που εκτιμάς. Δεν τους γνωρίζω προσωπικά, αλλά αν ποτέ πάω Σύρο, ξέρω πως θα πιούμε έστω έναν καφέ.

Μαρία-Άννα Τανάγια

Storytellers: Περικλής Θέρριος & Ελένη Βακονδίου

Κάποιες φορές, αρκεί µια πρωινή σκέψη για να αλλάξει δεδοµένα που θεωρείς παγιωμένα. Τρόπο ζωής, εργασία, καθηµερινότητα, κι εν γένει την κοσµοθεωρία σου. Είχαµε την τύχη να ζήσουµε ένα τέτοιο πρωινό. Να νιώθεις το πρωινό, ζεστό φως του ήλιου να σε αλλάζει και να γεννιέται εκείνη τη στιγµή µια ιδέα.

Το πρώτο μας μέλημα ήταν να δούμε αν η ιδέα αυτή όντως ήταν εφαρμόσιμη. Επιστρατεύοντας όλες μας τις γνώσεις και τις τεχνικές μας ικανότητες καταλήξαμε στην πρώτη φυσική αποτύπωση της. Μέσα σε λίγες μέρες (και μετά από πολλές δοκιμές) είχαμε φτάσει μπροστά στην πρώτη σειρά γυαλιών. Έπειτα αναζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο το τεχνούργημα μας μπορεί να μετατραπεί σε προϊόν, εκεί ξεκίνησε η πραγματική δουλειά και τότε άρχισε να χτίζεται η ομάδα της Zylo eyewear. Ίσως να είναι δύσκολο να μεταφερθεί με λέξεις, αλλά η πορεία της ιδέας, προς την υλοποίηση και τελικά στην έκθεση της στο κοινό απαιτεί σοβαρότητα και κυρίως συνέπεια. Σοβαρότητα κι όχι σοβαροφάνεια. Μας αρέσει να διασκεδάζουμε κατά την διάρκεια της εργασίας μας και έτσι την αντιμετωπίζουμε και την επικοινωνούμε.

1503893_310243999165173_8330105020920001395_n

Οι σκέψεις είναι μέρος της ζωής όλων των ανθρώπων. Ίσως κάποιοι συνάνθρωποί μας να τις παραγκωνίζουν ένεκα της καθημερινότητάς τους ή των συνηθειών τους. Όλοι οι άνθρωποι έχουν παρόμοιες ιδέες. Αλλά ακολουθούν βήματα μέσα μας έως ότου αφοσιωθεί κάποιος σ’ αυτή του την ιδέα. Θέλει επιμονή, υπομονή και συνεργασία. Οι ιδέες είναι για να μας οδηγούν και οι συνεργασίες για να μας καθοδηγούν. Δεν πρέπει κανείς να αμελεί τις ιδέες του ή τις σκέψεις του. Είναι βασικό στοιχείο της φύσης μας. Εξίσου βασικό είναι και η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στους συνεργάτες μας. Δεν πιστεύουμε πως υπάρχουν ευνοϊκές ή μη συνθήκες. Υπάρχουν ίσως πιεστικές καταστάσεις ή υπερβολικός ενθουσιασμός. Και τα δύο αυτά, όμως, θα πρέπει να λογαριάζονται και να ζυγιάζονται αντίστοιχα. Έτσι διακρίνεται το σωστό, το πραγματοποιήσιμο, η ευκαιρία και συνεπώς οι στόχοι.

 Για τους Έλληνες, το χειροποίητο αντικείμενο και ιδιαιτέρως το ξύλινο, δεν είναι άγνωστο ως τέχνη. Αυτό που οι φίλοι μας ή ευρύτερα αν θέλετε, το κοινό, αντιλαμβάνεται πιο δύσκολα, είναι πως αυτό το υλικό είναι ικανό να κάνει τα πάντα. Συνεπώς οι αντιδράσεις τους ήταν και είναι ενθουσιώδεις, καμιά φορά δύσπιστες μέχρι να το δούνε στα χέρια τους.

Ξέρετε, ίσως είναι αποτέλεσμα της βιομηχανικής κουλτούρας πολλών ετών, μιας και το ξύλο ως βασικό υλικό έχει αποτραβηχτεί από το σύγχρονο σκηνικό των γυαλιών ηλίου – ή ακόμη δεν είχε και τη θέση του ποτέ σ’ αυτό. Έχουμε συνηθίσει ρητίνες, πλαστικά, acetate και μεταλλικά κράματα στα γυαλιά ηλίου. Υλικά που μας απομακρύνουν από την ανθρώπινη υπόστασή μας. Η επιστροφή ενός τέτοιου υλικού σ’ ένα τέτοιο αντικείμενο, προσδίδει και υπενθυμίζει την ανθρώπινη καταβολή των προϊόντων. Φτιάχνονται για να καλύπτουν ανάγκες, με όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινο τρόπο. Οι περισσότεροι από τους φίλους και συγγενείς μας το βλέπουν όπως κι εμείς πια. Μαθαίνουμε όλοι από αυτό το προϊόν σε πολλαπλά επίπεδα.

10931335_313569718832601_9102141325720912807_n

 «Η ηρεμία μας, παίζει σημαντικό ρόλο στους ανθρώπους. Τότε έχουμε διαύγεια και δύναμη για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των σκέψεών μας”. Αυτή είναι μια συμβουλή που μας έδωσαν στα παιδικά μας χρόνια, την υιοθετήσαμε και τη μοιραζόμαστε. Οι συμβουλές που πήραμε είναι πολλές και μάλλον όλες είχαν κάτι να δώσουν, όσο πεζό κι αν ακούγεται αυτό. Αν δεν τις ακούγαμε όλες (και τις φιλτράραμε με τον τρόπο μας), ή δεν μας άκουγαν αντίστοιχα, δε θα ήμασταν οι άνθρωποι που είμαστε σήμερα.

 

Marianna says: «Πέρνα μια βόλτα από την επίσημη ιστοσελίδα για να δεις συνολικά την εξαιρετική δουλειά του Zylo eyewear, κάνε like στη Fan Page, κάνε follow στο Twitter και στο Instagram» .